معنی استعداد چیست و چه انواعی دارد؟

معنی واژه استعداد یعنی توانایی طبیعی فرد که به صورت بالقوه در او نهاده شده و باید نسبت به پرورش و توسعه­‌ی آن تلاش کند تا به نتیجه و سودمندی نهایی برسد.

به عبارتی استعداد به معنای داشتن سرعتی است که فرد با تلاش خود در یک یا چند زمینه موفق‌تر از دیگران عمل می‌کند.

در بیان انواع استعداد باید گفت؛ استعداد زبانی، یادگیری، ریاضی، استعداد تخیل، تسلط بر انگشتان، تشخیص رنگ‌­ها، استعداد اجتماعی شدن، خنداندن، فروش و …. را می­‌توان جزوی از استعداد افراد محسوب کرد.

معنی استعدادیابی (کشف استعداد) چیست و چه فوایدی دارد؟

همانطور که از نام آن مشخص است؛ استعدادیابی به معنای شناخت توانایی افراد در زمینه یا زمینه­‌های خاص است. این کشف استعداد یا استعدادیابی می‌­تواند به صورت ژنتیکی یا با گرفتن تست استعدادیابی انجام شود.

امروزه بسیاری از مدارس، شرکت‌ها و مراکز استخدام از این مسیر برای کشف استعدادهای نهفته‌ی افراد بهره می‌برند تا جایگاه بهتر و مناسب‌تری را برای آن تعیین کنند.

فایده­‌ی استعدادیابی برای جوامع و افراد امروزی به اندازه‌­ای است که علاوه بر کاهش هزینه‌­های مادی، بر روان جمعی جامعه، افزایش اعتماد به نفس افراد و افزایش بهره‌­وری سیستم‌­ها مؤثر خواد بود.

چنانچه استعدادیابی از دوران کودکی و نوجوانی اتفاق بیافتد؛ نکات مثبت زیر را در بر دارد:

بنیانگذار استعدادیابی رایگان در کشور

 

اولین بنیانگذار استعدادیابی رایگان در ایران

خیریه حامیان لبخند ایتام به عنوان اولین و بزرگترین بنیانگذار استعدادیابی کودکان و نوجوانان در کشور است که به صورت کاملا رایگان و البته تخصصی اقدام به کشف استعداد عزیزان ایران زمین می­‌نماید.

این خیریه با بیش از 7 سال از آغاز فعالیت خود؛ به شکل یک خانواده­‌ی بزرگ و واقعی با جمع‌­آوری و حمایت‌­های مالی نیکوکاران و احساس مسئولیت اجتماعی سازمان­‌ها و شرکت­‌ها؛ در مسیر استعدادیابی و توانمندسازی افراد کم­‌بضاعت و بی‌­بضاعت قرار گرفته است.

در این مسیر دشوار و البته شیرین؛ چشم‌­انداز این سازمان مردم نهاد، ارتقا سطح مهارت و توانمندسازی مددجویان برای خودباوری و خودکفایی است.

آنچه که به عنوان ارزش اصلی برای خیریه بزرگ حامیان لبخند ایتام مطرح است، در قدم اول؛ کشف استعداد و پس از آن قرار گرفتن افراد در مسیر آموزشی صحیح و مناسب به منظور کسب دانش کافی است.

ارتقای مهارت در زمینه‌­ی استعداد افراد سومین ارزش مدنظر این موسسه است تا افراد را برای حضور در جامعه و خودکفایی نهایی با هدف توانمندسازی؛ آماده سازد. بسیاری از افراد تحت آموزش در این موسسه در سراسر کشور با رسیدن به خودکفایی؛ توانایی تبدیل به کارآفرینان برتر را خواهند داشت و به نوعی چرخه‌­ی توانمندسازی را با قدرت و شعاع انسانی بیشتری ادامه خواهند داد.

زمینه­‌های فعالیت آموزشی خیریه در زمینه استعدادیابی چیست؟

بنیانگذار استعدادیابی رایگان در کشور

مزیت استعدادیابی تحصیلی

یکی از بهترین و شاید مهمترین استعدادیابی؛ کشف توانایی کودکان و نوجوانان در زمینه‌ی تحصیلی است. زمان زیادی از افراد در دوران مدرسه طی می­‌شود و بسیاری از افراد در زمینه ی علمی علاقه مندی و استعداد خود را کشف نخواهند کرد. انتخاب شغل و مهارت آینده را می­توان به راحتی در زمان مدرسه تعیین و مسیر را برای کودک تا زمان خودکفایی هموار نمود.

توجه به هوش، علاقه، تیپ شخصیتی، ارزش‌­ها و ویژگی­‌های خاص او از دیگر موارد مهم در کشف استعداد تحصیلی است.

مزیت استعداد یابی شغلی

این مرد نیز همانند استعدادیابی تحصیلی و شاید بتوان گفت در امتداد آن است. اما ممکن است برخی افراد مسیر شغلی ­آینده‌شان از مسیر تحصیلی آنها مجزا باشد. داشتن استعداد در مهارت خاص مانند مهارت‌های یدی مثل تعمیرات را می‌توان جزو کشف استعدادهای شغلی در نظر گرفت.

آیا استعدادیابی با توانمندسازی تفاوت دارد؟

لزوما وقتی فردی در یک زمینه به کشف استعداد خود می­‌رسد نمی‌تواند توانمند بشود.

توانمندسازی و رسیدن به خودکفایی زمانی است که پس از استعدادیابی به صورت مستمر به پرورش و رشد استعداد خود در ابعاد گوناگون بپردازیم تا از حالت خام و اولیه به نمونه‌ی نتیجه بخش تبدیل شود.

چه اقداماتی در کشف استعداد به ما کمک می‌کند؟

1- اهمیت و توجه به رویدادها و اتفاقات پیرامون

بسیاری از استعدادها به صورت موروثی به شما رسیده است و ممکن است از آن مطلع نباشید و یا به صورت درونی و بدون هیچ دلیلی به آن علاقه‌مند باشید. یا زمانی که آن را انجام می‌دهید احساس شادمانی و لذت می‌کنید و با علاقه‌ی بیشتری به دنبال آن هستید.

2- تعیین هدف

امیال، آرزوها و علایق خود را به روی کاغذ بیاورید. بدون شک هر آنچه که دوست دارید ریشه در درون شما دارد و می­‌تواند نشانه­‌ای برای کشف استعداد شما باشد. علاقه به چیزی می‌تواند سختی‌های مسیر را برایتان آسان سازد و شما را به سمت هدف خاص سوق دهد.

3- تمرین کنید بارها و بارها

شرط پرورش استعداد، تمرین آن است. هر چیز خامی برای تبدیل به یک نمونه‌ی خاص نیاز به توسعه‌ی آن دارد. در مسیر رشد استعداد خود تمرین، تکرار و داشتن تمرکز بسیار مهم است. اگر این نکته را کنار بگذارید به مرور زمان استعداد درون شما مخفی و کمرنگ خواهد شد.

بنیانگذار استعدادیابی رایگان در کشور

کلام پایانی

استعدادیابی یکی از نقاط تمرکز سیستم‌­ها و مراکز و موسسات در جهان امروز هستند که به نوعی پی به ارزش و توانایی انسان‌­ها و اهمیت زمان برده‌­اند. همانطور که گفتیم کشف استعداد یعنی یافتن این موضوع که هر فرد در چه زمینه‌­ای سرعت یادگیری بیشتری نسبت به دیگران دارد. خیریه حامیان لبخند ایتام یکی از این موسساتی است که برای اولین بار در ایران و به صورت رایگان در سراسر کشورمان اهمیت و توجه به استعدادیابی را خط مشی و هدف اصلی خود در کنار سایر فعالیت­‌های خیرخواهانه قرار داده است.

خیریه حامیان لبخند ایتام؛ آینده­‌ی کودکان و نوجوانان ایران زمین را همانند گوهری ارزشمند می­داند که با کشف استعدادهایشان همانند درخت پرباری در آینده‌­ی نه چندان دور، ثمره­‌ی شیرینی برای خود و ایران­مان خواهد داشت.